SanitationBannerHome

Introductie
Project
School
Adoptieplan

Stichting
Bestuur
Doelstelling

Agenda
Nieuwsbrief
Fotogalerie
Media

Links
Kenya

Contact
Gastenboek
Sponsoren
11-03-2013
Verslag bouw Sanitation Latrine (boys) Ndriti Primary school Naro Moru.

 
Zoals u ook in ons reisverslag kunt lezen, hadden we de eerste week ingepland om het bouwplan samen met het schoolbestuur op te stellen.  Als leidraad konden we gebruik maken van het bouwplan van de inmiddels door de school zelf gerealiseerde Girls Latrine.

In dit plan hebben we in het kader van de persoonlijke hygiŽne wat praktische wijzigingen aangebracht zoals wastafels binnen en ook aan de buitenzijde een lange wastafel met meerdere kranen. Tevens met een soort veranda (afdak) zodat de wasruimte aan de buitenzijde overdekt is en is voorzien van een verharde ondergrond. Deze aanpassingen willen we te zijner tijd ook bij de Girls Latrine aanbrengen.
 
Met dit bouwplan hadden we ook een zeer gedetailleerde materiaallijst inclusief materiaal kosten. Tezamen met Richard, onze lokale supervisor hebben we het bouwplan en bijbehorende kosten goed doorgerekend om zeker te zijn dat we niet voor verassingen komen te staan. We hebben wel besloten om alle benodigde bouwmaterialen zelf te bestellen zodat we hier de volledige controle over hebben.

Uiteindelijk hebben we groen licht gegeven voor dit project, en werd direct begonnen met het uitgraven van ‘The Pit’ oftewel het septic systeem. De planning is dat de bouw 3 a 4 weken in beslag zal nemen en zal 31-03-2013 gereed zijn (exclusief schilderwerk).

1Voorlopige begroting Sanitairgebouw

Technische gegevens;

The Pit (Septic systeem ondergronds)
Lengte 6 x Breedte 2,4 x Diepte 5,2 mtr
 
Sanitation Latrine boys (Sanitair gebouw)
Lengte 7,5 x Breedte 5,4 mtr

Inrichting
7 afsluitbare toilethokjes
3 mtr urinair
2 wastafels binnen
1 lange wastafel buiten

Digging the Pit 

Nadat wij groen licht hadden gegeven voor het bouwproject, werd direct begonnen met het uitgraven van ‘The Pit’. De werkploeg bestond uit een groep van 6 ouders waarvan de kinderen op school zitten.  Met vereende krachten ze onder zware omstandigheden (+30 graden) aan deze klus begonnen die naar verwachting zo’n 5 dagen in beslag zou gaan nemen.

  1   2

3

‘The Pit’ Dit is een in Kenya veel toegepast septic systeem in de vorm van een di
epe put onder de latrine. Deze put wordt met de hand uitgegraven en vervolgens worden de wanden opgemetseld waardoor er een waterdichte put ontstaat. Hier bovenop wordt vervolgens de latrine gemetseld. Zie voorbeeld..

 PIT

Ook de schooljongens stonden te popelen om een handje mee te helpen. Het oude toilet gebouwtje wat bestond uit wat gammele golfplaten moest het ontgelden en was niet bestand tegen de sloop woede van de boys. Binnen 30 minuten was er niets meer te zien.


 4  Pit

Pit

Gedurende de graaf werkzaamheden had Richard, onze supervisor al de eerste bouwmaterialen besteld en na de komst van de eerste lorry’s  begon het terrein  al op een echte bouwplaats te lijken. Ladingen met zand, ballast en stenen werden er rond de werkplek gestort.

 Supervisor   Frank

Donky  Pit

Pit

Tegen het einde van de week vlak voor ons vertrek kwam het goede nieuws dat gravers de geplande diepte hadden bereikt. Het was namelijk noodzakelijk dat ze zouden doorgraven totdat ze op de stenen laag zouden stuiten die als fundering voor de Pit moet fungeren. Deze stenen laag zou tussen de 17 a 20 feet diep liggen. Uiteindelijk bleek deze op 17 feet/ 5,2 mtr diep te liggen.

 Pit  Pit2

Pit3

Pit

Voor ons was deze eerste stap in het bouwproces een mijlpaal en waren we blij dit live mee te mogen maken. Helaas konden we de rest van de bouw werkzaamheden niet meer volgen omdat we weer naar Nederland moesten. Onze supervisor Richard zal de rest van de bouw coŲrdineren en ons hiervan op de hoogte houden met onder andere foto materiaal.

 

Update  1 april 2013

Voor ons een spannende tijd natuurlijk, omdat we niet meer ter plekke zijn om de bouw te vervolgen. Gelukkig worden we op de hoogte gehouden van de voordereingen doormiddel van foto's.

De bouw van het saniartblok verloopt voorspoedig..

Hier ziet u hoe de voorbereidingen worden getroffen voor het storten van de vloer boven op de Pit.

Pit  Pit 

Er wordt met man en macht gewerkt, onder zeer warme omstandigeheden.

Pit   Pit

Pit   Pit

Het betonijzer staat klaar om verwerkt te worden in de vloer, om zodoende een stevig fundament te krijgen voor het sanitair gebouw.

Pit   Pit

Een goed fundament is belangrijk..

Pit

Na het storten van de vloer wordt begonnen met het opmetselen van de muren. De contouren van de indeling van de gescheiden toiletten zijn nu goed te zien.

wall


Wall  Wall

Een mijlpaal.. De muren staan.

Wall  Wall

Een belangrijk onderdeel van de constructie is een zogenaamde betonlatei. Dit is een betonnen balk met bewapening die bovenop de muren, rondom het gebouw wordt geplaatst. Links onder is de betonvlechter bezig om de bewapening te maken. En rechts onder ziet u hoe de bekisting bovenop de muren is geplaatst voor het storten van het beton.

Wall   Wall


Update 13 april 2013

Pannenbier.. Het dak zit erop. Weer een mijlpaal behaald. De bouw gaat nog steeds voorspoedig en inmiddels liggen de dakplaten op hun plaats en is er begonnen aam de afwerking.

1  2

3  4

Update 28 april 2013

Met trots kunnen we u weer een update geven van ons sanitair project. Het doet ons goed te kunnen laten zien dat de bouw erg voortvarend verloopt.
De realisatie van het sanitaitonblok is in zicht. De ruwbouw is klaar en nu is het een kwestie van afwerken zoals de watervoorziening, pleisterwerk en schilderwerk.

sanitair
Zoals u kunt zien hebben we aan de buitenzeide een soort veranda gemaakt met een lange wastafel waar de kinderen zich goed kunnen wassen. Persoonlijke hygiene is erg belangrijk en neemt daaromeen belangrijke plaats in, in ons project.
sanitair  sanitair
Links onder ziet u het urinair gedeelte van het sanitationblok. E.a moet nog verder afgewerkt worden en er zal ook een doorspoelsysteem komen.
sanitair  sanitair

De opening komt in zicht, en de verwachting is dat hierbij enkele lokale bestuurders bij aanwezig zullen zijn. Vanuit de lokale overheid is erg veel belangstelling voor ons project en alle vorderingen worden dan ook op de voet gevolgd.

Update 29 juni 2013

Inmiddels is het sanatairblok ook voorzien van mooi tegelwerk en prachtige kleuren. Het ziet er allemaal lekker fris uit. Mooie deuren om de toilethokjes af te sluiten.
Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de water voorziening oftewel het leidingwerk en kranen. Er komt een grote watertank die tevens verbonden gaat worden met  het meisjes sanitairblok. Er moet een lange geul gegraven worden van de tank tot ergens elders op het terein waar de wateraansluiting zit. Dit alles hebben we als een extra project opgepakt om zo de kosten beter inzichtelijk te houden.


21-06-13  Sanitair


Sanitair  Sanitair

Het urinair..
Heel bijzonder het mooie tegelwerk, iets wat niet gebruikelijk is, maar wij vonden het schoonmaak technisch toch wat praktischer.
Het leidingwerk om door te spoelen moet nog aangelegd worden.

Sanitair

De traditionele 'Hurk' toilet zoals men daar gewend is.

Sanitair

Dit is een stukje werk van de schoolkinderen zelf, als dank voor het mooie sanitair gebouw.

Sanitair


Wordt vervolgd...